Hasselnötsbröd med aprikoser och russin
april 14th, 2009I går bakade jag ett nytt bröd hemma, det blev ett bröd med hasselnötter, aprikoser och russin. Receptet kommer från Riddarbageriet men jag gjorde om det lite.
Vatten 3 dl
Vetemjöl 6,5 dl
Grovt rågmjöl 3,5 dl
Surdeg 2 dl
Jäst 1/5 pkt
Mörksirap 1 tsk
Salt 1 msk
Blandas på mellanväxel i 12 min
Russin 4 dl
Aprikoser 2 dl
Hasselnötter 4 dl
Blanda sedan i dom sista grejerna och låt degen vila i två timmar.
Dela sedan upp degen i tre bitar, forma limporna runda och strö lite mjöl på. Låt dom sedan vila två timmar till.
Genom att brödet är så tungt så jäser det inte så mycket.
Stoppa in brödet på 250 grader och släng in lite vatten i ugnen som ånga, då får brödet en finare skorpa. Sänk sedan temperaturen i ugnen till 210 grader och baka i ca 40 min.
Titta så fint det blev och nyttigt, jag åt precis två skivor till frukost och man blir verkligen mätt. Sätt i gång och baka nu allihop 🙂