Fredagsdesserten V.23
juni 5th, 2009I dag har jag hållit mig riktigt somrigt, tyvärr så har inte vädret gjort så men det får funka ändå. Vi ska i dag göra en jordgubbspaj. Man får börja med att göra botten på denna goda paj och då gör man en så kallad sable deg.
Sable deg
Äggulor 50gr
Socker 225 gr
Mjöl 175 gr
Bakpulver 9 gr
Smör 130 gr
Salt 2 gr
Blanda alla ingridienserna så smeten går i hop, kyl sedan smeten i 15 min. Baka sedan av den i en form eller i en ring ca 10-15 min så den får gyllenbrun färg.
Vaniljkräm Operakällarens recept
Mjölk 2,5 dl
Vaniljstång 1/2 st
Strösocker 0,75 dl
Äggulor 4 st
Maizena 0,75 dl
Mjukt smör 25 gr
Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
4. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
När krämen är kall så spritsar man på lite kräm på sable botten och dekorerar med jordgubbar eller något annat gott. Det här är enkelt och super gott lycka till.