mars 26th, 2011
Det har hänt mycket roligt på sista tiden jag har bland annat fått ett bokkontrakt på Bonnier så nu ska det snart börja göras en super fin bok! Det här är givetvis super kul och jag ser väldigt mycket fram i mot det. Boken kommer Fotas av Jakob Fridholm.
Jakob och jag har jobbat i hop förrut och han har bland annat fotat mitt ”genombrott” i tidningen Gourmet med godistemat titta gärna på det under den här länken.
På bilden ser vi en ny dessert som jag jobbar med och det är en karamellbavaroise med torkadlakrismousse, citronkräm och violsponge. Till det här har jag en sorbet på saltlakris och sockerflarn med viol.
Den andra desserten är en citron/dilldessert med smetanasorbet, dillmaränger med citron, svartpepparflarn och ett super härligt dillpulver med vinäger. Rätterna är inte riktigt klara men det känns ser bra att byta lite och göra nytt. I kväll ska det ätas skaldjur bilder från det kanske kommer sen.
Posted in Desserter | 3 Comments »
mars 20th, 2011
Det har varit väldigt dåligt med bloggandet på sista tiden, jag har börjat jobba på flera nya rätter och det känns som dom blir väldigt bra. På bilden ser vi en kolapaj med Aareted ganche mangokräm och massa annat gott.
Tårta två är en mjölkchokladmousse med körsbärspannacotta, nötnougatkrisp och browniebotten. Jag ska snart lägga upp bilder på några av rätterna jag jobbar med just nu.
Hej svejs så länge.
Posted in Tårtor | 2 Comments »
mars 13th, 2011
I dagens Aftonbladets Söndag lagar jag och Frederik dessert.
Sex väldigt enkla och roliga recept, perfekt till helg baket,så gå ut och köp 🙂
Så här ser omslaget ut.
Posted in Repotage | 2 Comments »
mars 9th, 2011
I går var det den årliga White Guide galan. Dom stora vinnarna blev Frantzén/Linderberg och Oaxenkrog. Jag kan inte annat en att hålla med det är Sveriges två bästa krogar, nu har jag inte varit på Fäviken så jag kan inte uttala mig där. Jag besökte Björn och Daniel förra veckan och det var ruskigt bra.
När det gäller mina personilga insatser så blev den här ”Peanut butter jelly desserten” valt till den bästa. Jag tycker nog att jag hade många som låg mig varmare om hjärtat men givetvis blir jag glad att dom gillar mina grejer.
En annan av mina grejer som blev uppmärksammat var mitt sätt att servera granité på, i läppstift. Werners gourmet service säljer dom om det är någon som blir sugen på att handla dom.
Jag vill Tacka Magnus Skoglöf för dom fina bilderna!
Posted in Desserter | No Comments »
mars 6th, 2011
Sotad gurka som var fylld med örter och majonäs.
Ostron och på dom låg det en granite med gransmak.
Det här var tydligen någon berömd dansk bulle fylld med bacon och lök. Till det har var det en magisk gurkmarmelad.
Grönt moln på torkad tång och citronverbena.
Bisque på syltad Karl Johan svamp med skandinaviska skaldjur. Servering 1
Karl Johan servering nr 2.
Piggvar med selleri.
Granite på selleri och vin. Förlåt för min suddiga bild.
Tartar på kalv med märg emulation. Tartaren var i botten av märgbenet.
Kalvbräss och persilja.
Duva servering 1 Först var det duvrielette bollar sen små flarn med duva och massa tryffel samt duvbuljong.
Ung duva med små rödbetor servering 2.
Jag hoppade osten och åt en chokladdessert med körsbär i stället.
Pre-dessert vanilj och skyr.
Skyr och citron servering 1.
Servering 2 glass och kamomilte.
Avslutningsvis mignardiser.
Jag tycker det här restaurangbesöket var något ut över det vanliga, alla serveringar var sjukt genomtänkta och allt var presenterat på bästa sätt. Smakerna var väldigt höga och det var bra syra i allt. Sen att Herman själv står och kör i luckan gör inte saken sämre, så önskar man att det var på alla ställen. Jag kan varmt rekommendera det här stället, grymt proffsig och trevlig service var det också.
Posted in Restaurangbesök | 2 Comments »
mars 5th, 2011
I går fyllde jag 30 år det firade vi på Søllerød Kro. Först ut var tre amisar.
Grön gaspcho med getost.
Kaviar med krabbpannacotta. Fin presentation.
Hummer, ostron och krassesorbet.
Pepparrot med potatis och stenbitsrom.
Piggvar med kål och musling.
Halstrad anklever med pasta och murklor.
Duva med tryffel.
Pre-dessert havtorn och morot.
Blodapelsin och kola.
Päron och vanilj.
Chokladdessert med passionsfrukt.
Citronmarängpaj,
Franz hirtzberger riesling.
Vin från Vosne Romanée.
Vi är jätte nöjda med besöket, vinlistan var grymt fin. Ska man klaga på någonting så var det att rätterna var väldigt stora, det kändes som man hade ätiti 15 rätter i stället för 8. Jag ville åka till Søllerød Kro för jag hade hört mycket om desserterna och dom var också helt klart bäst. Maten är klassiskt och inredningen påminner mycket om Edsbacka i stilen.
Posted in Restaurangbesök | 2 Comments »
februari 27th, 2011
Ännu en vecka har rusat förbi och vad har jag hunnit med? Vi har börjat jobba på en ny brödservering, det känns som det är dags att gå ifrån det som vi gjort i två år nu om vi ska ta saker framåt. Tanken är att vi ska ha ett grymt levinbröd som tar tre dagar att få fram och det är med fördegar och jästid. Det har varit lite olika resultat, men nu känns det som vi hittat det bröd vi vill köra 🙂
Brödet ska vara riktigt rustikt och härligt och bröd är väl inte min starka sida, men jag tycker det är kul att utvecklas och lära mig nya saker hela tiden.
Jag ser mycket fram i mot veckan som kommer, då ska det ätas en massa roligt. På tisdag ska jag äta på jobbet ,det var några år sedan jag var där. På onsdag ska jag till Frantzén/Lindeberg sen till helgen drar jag till Köpenhamn för besök på Sollerö och Herman det ska bli väldigt kul och spännande. Mer och besöken i Köpenhamn kommer fram över.
Posted in Bröd | 5 Comments »
februari 21st, 2011
Många har mailat och tjatat så nu gör fredagsdesserten tillfällig comeback och det på en måndag 🙂
Äppelmousse ca 6 potioner
Äppelpuré eller äppeljuice 125 gr
Äggvita 60 gr
Socker 120 gr
Vatten 20 gr
Gelatinblad 2,5 st
Grädde 200 gr
Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten. Koka socker med vattnet till 121 grader. När sockret når 115 grader så börjar man vispa äggvitan, häll sedan i sockerlösningen i äggvita och vispa den fluffig och tills den blir kall. Det här kallas för en italienskmaräng. Koka äppelpurén och ha i gelantinbladen. Kyl ner smeten så den blir kall, blanda den sedan med marängen och avsluta med att vända i grädden som då ska vara lättvispad.
Man kan kombinera det här hur man vill jag hade en kanelpannacotta till och färska hallon. Man kan spritsa upp moussen i glas eller i valfriform lycka till!
Bilden är tagen av Per-Erik Berglund
Posted in Fredagsdesserten | 8 Comments »
februari 19th, 2011
Jag har senaste dagarna jobbat på en ny servering av våran fördessert. Det har gått så där om jag ska vara ärlig, smakerna sitter där men jag har några små detaljer att jobba med. I allafall så har jag en liten pipa i glas som är fylld med hjortronsoppa sen är det en karamellpudding som ligger ovanpå.
Problemmet är det att den får inte läcka soppa när man lyfter upp glaspipan. Min tanke är att man ska ta i ena ändan och äta det ovanpå som en sked, sedan dricker man ur soppan. Lösningen verkar vara att sätta igen ena hålet med lite maräng, jag ska få det här att funka så är det bara.
Jag lägger upp en liten film hur det hela ser ut här nedan.
Posted in Desserter | 7 Comments »
februari 13th, 2011
Fast jag har en hel del att göra så måste man i bland hinna med att baka till sina vänner 🙂 I går gjorde jag denna tårta till min kompis Christoffer.
Tårtan innehåller banan och päronmousse, marshmallows, chokladbavaroise och browniebotten .
Jag kan inte veta om tårtan var god för jag smakade den aldrig och något tårtkalas blev jag inte bjuden på 🙂
Posted in Tårtor | 8 Comments »